Дослідження впливу швидкості охолодження в різних температурних інтервалах на ступінь пошкодження тромбоцитів - Гуріна, Т.М.; Книш, О.В.; Компанієць, А.М. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2007)
Досліджено вплив швидкості охолодження в температурних інтервалах кристалізації кріобіологічної системи та низькотемпературного евтектичного розшарування розчину кріопротектора на ступінь пошкодження тромбоцитів крові людини, який визначали за активністю цитозольних ферментів в позаклітинному середовищі після кріоконсервування. Показано, що проходження зазначених температурних інтервалів з певною контрольованою швидкістю значно знижує ступінь пошкодження кров’яних пластинок. Исследовано влияние скорости охлаждения в температурных интервалах кристаллизации криобиологической системы и низкотемпературного эвтектического расслоения раствора криопротектора на степень повреждения тромбоцитов крови человека, которую определяли по активности цитозольных ферментов во внеклеточной среде после криоконсервирования. Показано, что прохождение указанных температурных интервалов с определенной контролируемой скоростью значительно снижает степень повреждения кровяных пластинок. There was investigated the cooling rate effect within temperature range of cryobiological system crystallisation and low temperature eutectic stratification of cryoprotectant solution on human blood platelet damage extent, determined by cytosol enzyme activity in extracellular medium after cryopreservation. Passing through the mentioned temperature range with the certain controlled rate was shown to significantly reduce the blood platelet damage extent.