Изменения белкового состава в мембрано-цитоскелетном комплексе эритроцитов, криоконсервированных под защитой ПЭО-1500 - Землянских, Н.Г.; Зубов, П.М.; Бабийчук, Л.А. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2007)
При изучении модификации белкового состава мембрано-цитоскелетного комплекса (МЦК) эритроцитов, криоконсервированных под защитой ПЭО-1500, установлено изменение относительного содержания б. п. 3, анкирина, б. п. 4.1, б. п. 4.2 и б. п. 4.9 в растворах с высокой ионной силой и варьирующим содержанием двухвалентных катионов. Отмечено, что изменения МЦК в эритроцитах, криоконсервированных с ПЭО-1500 и замороженных без применения криопротекторов, характеризуются некоторыми общими чертами, что может быть обусловлено отсутствием внутри клеток веществ, стабилизирующих структуру белков при низких температурах. Изменения в МЦК эритроцитов, криоконсервированных под защитой ПЭО-1500, могут быть частично обратимы при переносе клеток в физиологические условия. При вивченні модифікації білкового складу мембрано-цитоскелетного комплексу (МЦК) еритроцитів, кріоконсервованих під захистом ПЕО-1500, встановлена зміна відносного вмісту б. с. 3, анкірину, б. с. 4.1, б. с. 4.2 та б. с. 4.9 у розчинах з високою іонною силою та змінним вмістом двовалентних катіонів. Встановлено, що зміни МЦК у еритроцитах, кріоконсервованих з ПЕО-1500 та заморожених без використання кріопротекторів, характеризуються деякими спільними рисами. Це може бути зумовлено відсутністю усередині клітин речовин, що стабілізують структуру білків при низьких температурах. Зміни в МЦК еритроцитів, кріоконсервованих під захистом ПЕО-1500, можуть бути частково оборотними при перенесенні клітин до фізіологічних умов. When investigating the modification of protein composition of membrane-cytoskeleton complex (MCC) of the erythrocytes cryopreserved under PEO-1500 protection the change of relative content of band 3 protein, ankyrin, protein 4.2 and protein 4.9 in the solutions with high ionic strength and variation of the content of bivalent cations was found. It has been noted that MCC changes in the erythrocytes cryopreserved with PEO-1500 and frozen with no use of cryoprotectants are characterized with some common features. This may be stipulated by the absence inside cells of the substances stabilizing the protein structure at low temperatures. Alterations in MCC of erythrocytes cryopreserved with PEO-1500 protection may be partially reversible if the cells are transferred into physiological conditions.