Визначення показників роботи дизеля при використанні біопалива - Кобець, А.С.; Улексін, В.О.; Мельниченко, В.І.; Яцук, В.М. (Геотехнічна механіка, 2015)
Метою даної роботи є визначення показників роботи дизеля Д-65Н на соєвій
олії. Дослідження виконувались в лабораторії Дніпропетровського державного аграрноекономічного університету; в якості біопалива використовувалась соєва олія, виготовлена на
власному виробництві агрофірмою ТОВ «Приват-Альянс». Приведені характеристика холостого хода і зовнішня швидкісна характеристика дизеля Д-65 при роботі на соєвій олії. Виконано порівняння з аналогічними характеристиками при роботі дизеля на стандартному дизельному паливі. Визначено вплив біологічного палива на потужністні, екологічні та інші основні показники дизеля на різних характерних режимах роботи. Одержані такі результати:
при роботі дизеля без навантаження на 100 % соєвій олії годинна витрата палива збільшується на 0,31-1,36 кг; димність дизеля зменшується, а тиск в системі змащення зменшується на
0,1 МПа; при роботі дизеля на 100 % соєвій олії з навантаженням в робочому діапазоні кількостей обертів колінчатого вала димність відпрацьованих газів зменшується на 18 %, зменшується ефективна потужність двигуна і ефективний крутний момент, а годинна і ефективна
витрати палива збільшуються. Целью данной работы является определение показателей работы дизеля Д-65Н на
соевом масле. Исследования проводились в лаборатории Днепропетровского государственного аграрно-экономического университета; в качестве биотоплива использовалось соевое масло, изготовленное на собственном производстве агрофирмой ООО «Приват-Альянс». Приведены характеристики холостого хода и внешняя скоростная характеристика дизеля Д-65 при работе на соевом масле.
Выполнено сравнение с аналогичными характеристиками при работе дизеля на стандартном дизельном топливе. Определено влияние биологического топлива на мощностные, экологические и другие
основные показатели дизеля на различных характерных режимах работы. Получены такие результаты: при работе дизеля без нагрузки на 100 % соевом масле часовой расход топлива увеличивается на
0,31-1,36 кг; дымность дизеля уменьшается, а давление в системе смазки уменьшается на 0,1 МПа;
при работе дизеля на 100 % соевом масле с нагрузкой в рабочем диапазоне количества оборотов коленчатого вала дымность отработанных газов уменьшается на 18 %, уменьшается эффективная мощность двигателя и эффективный крутящий момент, а часовой и эффективный расход топлива увеличиваются. Objective of this study is to determine performance of the D-65N diesel engine when soyabean
oil is used as a fuel. The study was conducted in laboratory of the Dnipropetrovs’k State AgrarianEconomic
University; soyabean oil produced by an agricultural company “Privat-Alliance LLC” was used as
a biofuel. Idle stroke characteristic and full-load curve of the D-65 diesel engine operating on the soyabean
oil are shown in comparison with the operation on the standard diesel fuel. Impact of biofuel on capacity,
ecology and other main diesel indices was determined at different standard modes of operation. The findings
are following: one-hour fuel consumption increases by 0,31-1,36 kg when the diesel engine works without a
load and uses 100% soybean oil; diesel smoking decreases and pressure in the lubrication system is reduced
by 0.1 MPa; when the diesel engine works with the load and uses 100% soybean oil within working range of
the number of revolutions of the crankshaft, exhaust smoking is decreased by 18%, the engine output and
torque efficiency are decreased, and one-hour and effective fuel consumptions increase.