Резонансы виброударных систем - Шевченко, Г.А.; Шевченко, В.Г.; Шляхова, М.А.; Лебедь, Г.Б. (Геотехнічна механіка, 2015)
В вибрационных системах с односторонними ограничителями перемещений при ударных колебаниях не определены области резонансов. Исследования резонансов проведены на примере колебаний виброударного осциллятора, как простейшей модели в иерархии таких систем. Исследования проводились на собственной частоте порождающей линейной системы до выбора зазоров в ограничителях перемещений и при возбуждении виброударных колебаний от источника идеальной и ограниченной мощности. Установлено, что область параметров виброударной системы от резонанса порождающей линейной системы до срыва виброударных колебаний является резонансной областью. Результаты исследований виброударного осциллятора с ограниченным источником возбуждения совпадают с результатами исследований такого осциллятора с идеальным источником, что свидетельствует об адекватности моделей. У вібраційних системах з односторонніми обмежувачами руху при вібраційних коливаннях не виявлені області резонансів. Дослідження резонансів проведені на прикладі коливань ударного осцилятора, як найпростішої моделі в ієрархії таких систем. Дослідження проводилися на власній частоті породжуючої лінійної системи до вибору зазорів у обмежувачах переміщень та при збудженні віброударних коливань від джерела ідеальної та обмеженої потужності. Встановлено, що область параметрів віброударної системи від резонансу породжуючої лінійної системи до зриву віброударних коливань є резонансною областю. Результати досліджень віброударного осцилятора з обмеженим джерелом збудження співпадають з результатами досліджень такого осцилятора з ідеальним джерелом, що свідчить про адекватність моделей. Resonance regions are not defined in the vibration systems with one-sided overtravel limiters at the shock vibrations. The resonances were studied on the example of vibrations of vibratory impact oscillator as the simplest model in the hierarchy of such systems. The study was conducted at natural frequency of the linear generating system up to the selected gaps in the overtravel limiters, and vibroimpact vibrations were excited by a source of ideal and limited power. It is stated that a region of the vibroimpact system parameters between the resonance of the linear generating system and breakdown of vibroimpact oscillation is a resonance region. The research results on vibroimpact oscillator with limited source of excitation coincide with the results of such oscillator with an ideal source and confirm adequacy of the models.