Аналітичні дослідження механізмів процесів знезараження та окислення води, роль води у цих процесах - Петренко, Н.Ф. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
Розглянені дані літератури про механізми процесів інактивації мікроорганізмів і деяких хімічних реакцій, що протікають при знезараженні води хімічними окислювачами. Запропоновано гіпотезу про роль води, як хімічної сполуки, в процесах окислення і знезараження води. Враховуючи побічні кисневмісні сполуки, високі швидкості процесів знезараження і окислення, низькі концентрації окисників і відновників у воді, автор вважає, що ці процеси переважно протікають по радикальним механізмам за участю гідроксид-радикалів, які утворюються при взаємодії води з окислювачем. Расмотрены данные литературы о механизмах процессов инактивации микроорганизмов и некоторых химических реакций, протекающих при обеззараживании воды химическими окислителями. Предложена гипотеза о роли воды, как химического соединения, в процессах окисления и обеззараживания воды. Учитывая побочные кислородсодержащие соединения, высокие скорости процессов обеззараживания и окисления, низкие концентрации окислителей и восстановителей в воде, автор считает, что эти процессы преимущественно протекают по радикальным механизмам с участием гидроксид-радикалов, которые образуются при взаимодействии воды с окислителем. The given literatures on mechanisms of processes of inactivation microorganisms and mechanisms of some chemical reactions proceeding at disinfecting of water by chemical oxidizers is shown. The hypothesis about a water role, as chemical compound, in processes of oxidation and water disinfecting is offered. Considering collateral oxygen – containing substance, high speeds of processes of disinfecting and oxidation, low concentration of oxidizers and reducers in water, the author considers, that these processes mainly proceed on radical mechanisms with participation of gidroksid-radicals which are formed at interaction of water with an oxidizer.