Математичне моделювання у проблемі комбінованої дії компонентів полімерних матеріалів - Шафран, Л.М.; Огуленко, О.П.; Третьякова, О.В.; Леонова, Д.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
Проведено комплекс токсиколого-гігієнічних досліджень типових комплексів полімерних матеріалів транспортного призначення. Виділено провідні компоненти суміші та проведено оцінку токсичності в індивідуальному і комбінованому варіантах. На основі отриманих даних розроблена динамічна математична модель, що дозволяє оцінювати характер комбінованої дії за сукупністю хімічних і біологічних маркерів. Показана валідність моделі та можливість прогнозувати токсичний ефект при гігієнічної регламентації полімерів транспортного призначення. Проведен комплекс токсиколого-гигиенических исследований типовых комплексов полимерных материалов транспортного назначения. Выделены ведущие компоненты смеси и проведена оценка токсичности в индивидуальном и комбинированном вариантах. На основе полученных данных разработана динамическая математическая модель, позволяющая оценивать характер комбинированного действия по совокупности химических и биологических маркеров. Показана валидность модели и возможность прогнозировать токсический эффект при гигиенической регламентации полимеров транспортного назначения. There is performed complex of toxicological and hygienic studies of model typical complexes of polymeric materials for transport purposes. It was identified major components of the mixture and also evaluated the toxicity of the individual and combined variants. Dynamic mathematical model for quantitative assessment the character of combined effect, using chemical and biological markers. It is shown the validity of the model and the ability to predict toxic effects in the hygienic certification of polymer for transport purposes.