Вопросы санитарной охраны морских акваторий черноморских портов - Войтенко, А.М.; Сиденко, В.П.; Голубятников, Н.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
В настоящей работе отражены вопросы, связанные с изучением возможности дрейфа опасных патогенов и чужеродных микроорганизмов извне с помощью водного транспорта. Выполняется регулярный санитарный мониторинг за морскими портами акватории Одесского залива. Дополнительно разработаны основные принципы регулирующей системы государственного санитарно-эпидемиологического надзора на флоте. У даній роботі відображені питання, пов’язані з вивченням можливості дрейфу небезпечних патогенів і чужорідних мікроорганізмів ззовні за допомогою водного транспорту. Виконується регулярний санітарний моніторинг за морськими портами акваторії Одеської затоки. Додатково розроблені основні принципи регулюючої системи державного санітарно-епідеміологічного нагляду на флоті. In the present work are reflected the questions connected to studying of the opportunity of drifting of the dangerous pathogens and alien microorganisms from the outside by means of a sailing charter. The supervision of the seaports water areas monitoring of Odessa gulf are executed. The main principles of the regulating system of the State sanitary-and-epidemiologic supervision fleet are also developed in addition.