Характеристика перебігу вагітності у жінок зі стажем тютюнопаління - Голубенко, М.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
Обстежено 96 вагітних віком від 19 до 35 років з метою дослідження клініко-лабораторної оцінки перебігу вагітності у жінок, що палять. Встановлено,що визначення анамнестичних даних у жінок з пієлонефритом, що виношують вагітність, повинно включати уточнення фактору «активного» і «пасивного» паління сигарет та його стаж. Фактор паління у вагітних з пієлонефритом доцільно розглядати як один з етіологічних чинників виникнення порушення мікроелементного обміну, фолатного циклу, що сприяє виникненню акушерських ускладнень. Обследовано 96 беременных в возрасте от 19 до 35 годов с целью исследования клинико-лабораторной оценки течения беременности у женщин, которые курят. Установлено, что определение анамнестических данных у женщин с пиелонефритом, которые вынашивают беременность, должно включать уточнение фактора «активного» и «пассивного» курения сигарет и его стаж. Фактор курения у беременных с пиелонефритом целесообразно рассматривать как один из этиологических факторов возникновения нарушения микроэлементного обмена, фолатного цикла, который способствует возникновению акушерских осложнений. 96 pregnant in age from 19 to 35 years is inspected with the purpose of research of clinical-laboratory estimation of flow of pregnancy for women which smoke. It is set that determination of anamnestic information for women with a pyelonephritis, which mature pregnancy, must include clarification of factor of the «active» and «passive» smoking of cigarettes and his experience. Factor of smoking at pregnant with a pyelonephritis it is expedient to examine as one of etiologic factors of origin of violation of microelement exchange, folat cycle which is instrumental in the origin of obstetric complications.