Роль оцінки гомеостазу у системі професійного відбору водіїв маршрутних таксі - Засипка, Л.Г.; Гванцеладзе, К.Р.; Бабієнко, В.В.; Степанова, Л.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
Встановлено, що у водіїв маршрутних таксі із стажем більше 5 років відбуваються помірно виражені метаболічні зсуви кислотно-лужного стану, що характеризуються анаболічною спрямованістю. Активність ПОЛ у водіїв маршрутних таксі є достовірно більш високою ніж у контрольній групі. Активація ПОЛ супроводжується помірним пригніченням механізмів антиоксидантної системи. Описані відмінності свідчать про можливість застосування використаних клініко-лабораторних тестів у практиці донозологічної діагностики та професійного відбору даного контингенту працюючих. Установлено, что у водителей маршрутных такси со стажем более 5 лет происходят умеренно выраженные метаболические сдвиги кислотно-щелочного состояния, характеризующиеся анаболической направленностью. Активность ПОЛ у водителей маршрутных такси достоверно выше, чем в контрольной группе, Активація ПОЛ сопровождается умеренным угнетением механизмов антиоксидантной системы. Описанные отличия свидетельствуют о возможности применения использованных клинико-лабораторных тестов в практике донозологической диагностики и профессионального отбора данного контингента работающих. There was stated that the route taxi drivers with the experience of 5 years or more have the moderately manifested metabolic disruptions of the acidic-alcalic balance with the anabolic pattern. The activity of POL is higher amongst the route taxi drivers than in the control group. It’s followed by the moderate depression of the mechanisms of antioxidant system. Described differences are evident for the possibility of the application of used clinicallaboratory tests in the practice of prenosological diagnosis and professional selection of this contingent of employees.