Варіабельність серцевого ритму як критерій ризику розвитку серцево-судинних захворювань у водіїв маршрутних таксі - Гванцеладзе, К.Р. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
Целью исследования была оценка риска сердечно-сосудистых заболеваний среди водителей микроавтобусов, которые работают в режиме маршрутных такси, путем суточного мониторинга вариабельности сердечного ритма. Установлено, что с возрастом у водителей происходит рост спектральных показателей ВСР при пропорциональном снижении частотных индексов. При этом отличия за показателями ТІ и PNN50 между возрастными группами до 35 лет, 35-50 лет и старше 50 лет являются достоверными (p < 0,05). Предлагается использование оценки ВСР как критерия риска возникновения сердечно-сосудистых заболеваний у водителей маршрутных такси. Метою дослідження була оцінка ризику серцево-судинних захворювань серед водіїв мікроавтобусів, що працюють в режимі маршрутних таксі, шляхом добового моніторингу варіабельності серцевого ритму. Встановлено, що з віком у водіїв відбувається зростання спектральних показників ВСР при пропорційному зниженні частотних індексів. При цьому відмінності за показниками ТІ та PNN50 між віковими групами до 35 років, 35-50 років та старше 50 років є достовірними (p < 0,05). Пропонується використання оцінки ВСР як критерію ризику виникнення серцево-судинних захворювань у водіїв маршрутних таксі. The study was aimed to assess the cardiovascular risk among route taxi drivers by the whole-day monitoring of heart rate variability. There was stated that the spectral indices of HRV are increasing whereas frequency indices are decreased with age. The differences by the indices ТІ and PNN50 between age groups under 35, 35-50 and older 50 years are significant (p < 0,05). There was proposed to use the assessment of HRV as a criterion of cardiovascular risk among route taxi drivers.