Вміст Т- і В-лімфоцитів у крові морських свинок при експериментальній бронхіальній астмі - Колішецька, М.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
В роботі встановлено поступове зниження рівня Т-лімфоцитів з найнижчим ступенем їх вираження у найпізніший етап експерименту (33-я доба), що свідчить про
виснаження клітинної ланки імунітету при даному модельному процесі. Водночас,
зафіксовано підвищення В-лімфоцитів як в ранньому, так і пізньому періоді експериментальної бронхіальної астми, яка свідчить про активацію гуморального імунітету
на усіх етапах її формування. В работе установлено постепенное
снижение уровня Т-лимфоцитов с самой
низкой степенью их выражения в самый
поздний этап эксперимента (33-я сутки),
который свидетельствует об истощении
клеточного звена иммунитета при данном
модельном процессе. В то же время, зафиксировано повышение В-лимфоцитов
как в раннем, так и позднем периоде экспериментальной бронхиальной астмы, которая свидетельствует об активации гуморального иммунитета на всех этапах. Gradual decreasing of level of T-cell
had been determined in this research with the
lowest degree of their expression in the latest stage of experiment (33-th day) which
testifies to exhaustion of cellular link of immunity at this model process. At the same
time, the increase of B-limphocytes is fixed
both in early and late period of experimental
bronchial asthma which testifies to activating
of humoral immunity on all stages.