Фундатор наукового слов'янознавства. До 190-річчя від дня народження В. І. Григоровича - Щербань, Т. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Надано маловідомі сучасному читачеві публікації, присвячені В. І. Григоровичу, спогади про нього товаришів по службі та колишніх студентів Казанського та Новоросійського університетів, відгуки на праці вченого провідних славістів. Стисло реконструйовано життєвий шлях Віктора Івановича, розглянуто його науковий доробок, відтворено деякі риси цієї неординарної особистості. Вшановано світлу постать професора В. І. Григоровича, який поклав життя на вівтар науки. The article is based on the publications devoted to V.I. Grygorovych that are not well-known in modern society, as well as on memoirs of his colleagues, friends, students of Kazansky and Novorosiysky universities, reviews of his works written by the prominent specialists in the history/philology of the Slavs. Viktor Ivanovych’s life is reconstructed, his scientific heritage is described, some features of his extraordinary personality are depicted. The article is devoted to commemoration of the bright personality of professor V.I. Grygorovych who sacrificed his life to science.