Вплив флокаліну та дилтіазему на іонорегулювальну функцію нирок за умов гіпоксичної нефропатії - Гоженко, А.І; Філіпець, Н.Д. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
В експериментах на лабораторних нелінійних білих щурах досліджено зміни іоно-регулювальної функції нирок після введення флокаліну та дилтіазему (по 5 мг/кг, 7 днів) за умов хронізації гіпоксичної гістогемічної нефропатії (ГГГН). Встановлено, що
під впливом флокаліну у щурів з ГГГН підвищувався концентраційний індекс ендогенного креатиніну, відновлювались процеси проксимальної канальцевої реабсорбції
іонів натрію, зменшувався калійурез. Після застосування дилтіазему у щурів з ГГГН
концентраційний індекс ендогенного креатиніну і проксимальний транспорт іонів натрію не змінювались, активувався дистальний транспорт іонів натрію, збільшувались
натрійурез і калійурез. Зроблено висновки, що флокалін чинить захисний вплив на
клубочковий та канальцевий сектори нефрону, тоді як дилтіазему притаманний лише
тубулопротекторний ефект. В экспериментах на лабораторных
нелинейных белых крысах исследованы
изменения ионорегулирующей функции
почек после введения флокалина и дилтиазема (по 5 мг/кг, 7 дней) в условиях
хронизации гипоксической гистогемической нефропатии (ГГГН). Установлено,
что под влиянием флокалина у крыс с
ГГГН повышался концентрационный индекс эндогенного креатинина, восстанавливались процессы проксимальной
канальцевой реабсорбции ионов натрия,
уменьшался калийурез. После применения дилтиазема у крыс с ГГГН концентрационный индекс эндогенного креатинина и проксимальный транспорт ионов
натрия не изменялись, активировался
дистальный транспорт ионов натрия,
увеличивались натрийурез и калийурез.
Сделаны выводы, что флокалин проявляет защитное влияние на клубочковый и
канальцевый секторы нефрона, тогда как
для дилтиазема характерен только тубулопротекторный эффект. In experiments on non-linear white
rats we have studied the changes of ion
regulatory function of kidneys after
administration of flocalin and diltiazem (5
mg/kg, 7 days) under conditions of chronic
hypoxic histohemic nephropathy (HHHN).
Under the influence of flocalin in rats with
HHHN we have observed the increase of
concentration index of endogenous
creatinine, renewal of the processes of
proximal tubular sodium reabsorption,
decrease of potassium uresis. After the
administration of diltiazem in rats with
HHHN the index of endogenous creatinine
and proximal transport of sodium ions did not change, while the distal transport of
sodium ions activated, sodium uresis and
potassium uresis increased. We have
concluded that flocalin reveals protective
influence on glomerular and tubular sectors
of the nephron, whilst diltiazem shows only
tubular protection.