Експериментальне обґрунтування можливості використання мікроелементного препарату ЕСМІН® для індукції металотіонеїну та зниження токсичної дії кадмію - Пихтєєва, О.Г.; Самохіна, Н.А.; Большой, Д.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Профілактичне вживання мікроелементних комплексів (наприклад, ЕСМІН®)
сприяє підвищенню стійкості організму до пошкоджуючої дії важких металів завдяки
підвищенню синтезу металотранспортного білка металотіонеїну та нормалізації
співвідношень між токсичними та ессенціальними важкими металами за рахунок
накопичення в печінці та нирках ессенціальних мікроелементів. Профілактичне вживання мікроелементних комплексів разом з нормальним збалансованим харчуванням з достатньою кількістю білків в раціоні особливо показане для контингентів, що
працюють або мешкають у несприятливих умовах, які передбачають можливість контакту зі сполуками токсичних важких металів. Профилактическое применение микроэлементных комплексов (например,
ЭСМИН®) способствует повышению устойчивости организма к повреждающему
действию тяжелых металлов, благодаря
повышению синтеза металотранспортного белка металлотионеина и нормализации соотношения между токсическими и
эссенциальными тяжелыми металлами за
счет накопления в печени и почках эссенциальных микроэлементов. Профилактическое применение микроэлементных
комплексов вместе с нормальным сбалансированным питанием с достаточным количеством белков в рационе особенно
показано для контингентов, работающих
или проживающих в неблагоприятных условиях, которые предусматривают возможность контакта с соединениями токсичных тяжелых металлов. Prophylactic use of micronutrient complexes (eg ESMIN ®) enhances the body’s
resistance to the toxic effects of heavy metals. Toxic damage is reduced due to the increased protein synthesis of metallothionein
and normalization of relations between toxic
and essential heavy metals. Prophylactic use
of micronutrient complexes with enough protein in the diet is especially necessary for
contingents working or living in adverse conditions, which include the possibility of contact with the toxic heavy metal compounds.