Визначення тріщиностійкості на основі числового моделювання плоского деформованого стану - Богданов, В.Р.; Сулим, Г.Т. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Розроблено метод неруйнівного визначення границі міцності і в’язкості руйнування KIc конструкційних сталей, що базується на високоточному обчисленні деформацій і напружень, які отримано з числового розв’язку задачі уточненого плоского деформованого стану в нестаціонарному пружно-пластичному формулюванні. Розроблена методика добре описує деградацію міцності матеріалів конструкцій, призначених для тривалої експлуатації за високих чи низьких температур, в агресивному середовищі або під впливом радіаційного опромінення, зокрема реакторних сталей 15Х2НМФА, 10ГН2МФА, 2Cr–Ni–Mo–V. Разработан метод неразрушающего определения предела прочности и вязкости разрушения KIc конструкционных сталей, основанный на высокоточном вычислении деформаций и напряжений, полученных из численного решения задачи уточненного плоского деформированного состояния в нестационарной упруго-пластической постановке. Разработанная методика хорошо описывает деградацию прочности материалов конструкций, предназначенных для длительной эксплуатации при высоких либо низких температурах, в агрессивной среде или под радиационным облучением, например реакторных сталей 15Х2НМФА, 10ГН2МФА, 2Cr–Ni–Mo–V. The method of non-destructive evaluation of ultimate strength and fracture toughness KIc of structural steels, based on high-precision calculations of strains and stresses, obtained from numerical solution of the problem of the plane strain state in non-stationary elastoplastic formulation was developed. The method describes well the degradation of the strength of structural materials used for long-term operation at high or low temperatures in aggressive environments or under radioactive irradiation, e.g. reactor steels 15Х2НМФА, 10ГН2МФА, 2Cr–Ni–Mo–V.