Узагальнений метод оцінки зношування циліндричних евольвентних зубчастих передач - Чернець, М.В.; Келбіньскі, Ю.; Ярема, Р.Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Розроблено метод прогнозної оцінки зношування і довговічності зубчастих циліндричних передач, який враховує вплив зношування зубів на геометричні та навантажувальні характеристики зачеплення. На основі чисельного розв’язку задачі підтверджено суттєвий вплив зношування на ресурс передачі. Побудовано графічні залежності, що описують характер цього впливу. Предложен метод прогнозной оценки износа и долговечности зубчатых цилиндрических передач, который учитывает влияние изнашивания зубьев на геометрические и нагрузочные характеристики зацепления. На основании численного решения задачи подтверждено значительное влияние износа на ресурс передачи. Построены графические зависимости, описывающие характер этого влияния. The developed method for predictive assessing of wear and life of cylindrical gears , where the influence of teeth wear on geometrical and loading characteristics of couplings is taken into consideration. Using the numerical problem solution the considerable influence of wear on gear life is proved. Graphical dependences, that describe the type of this influence, are constructed.