Електроіскрове легування сплаву ВТ22 електродними матеріалами з хромом і вольфрамом - Паустовський, О.В.; Новікова, В.І.; Тимофєєва, І.І.; Моляр, О.Г.; Губін, Ю.В.; Мордовець, Н.М.; Ісаєва, Л.П.; Костенко, А.Д. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Досліджена залежність ерозійних характеристик електродного матеріалу з Cr та W під час нанесення електроіскрового покриву (ЕІП) на титановий сплав ВТ22. Встановлено взаємозв’язок між фазовим складом, структурою та триботехнічними властивостями ЕІЛ покриву. Показано, що оптимальні триботехнічні властивості має покрив, одержаний з вольфраму: мікротвердість 16 GPа, зносотривкість 4,9 µm/km за швидкості ковзання 5 m/s та навантаження 0,5 МPа. Исследована зависимость эрозионных характеристик электродных материалов из Cr и W при нанесении электроискрового покрытия на сплав ВТ22. Установлена взаимосвязь между фазовым составом, структурой и триботехническими свойствами ЭИЛ покрытий. Показано, что оптимальными свойствами обладает покрытие, полученное из вольфрама: микротвердость 16 GPа, износостойкость 12,5 µm/km при скорости скольжения 5 m/s и нагрузке 0,5 МPа. The dependence of erosion characteristics of electrode materials of chromium and tungsten under application of electrospark coatings on ВТ22 alloy has been investigated. The relation between the phase composition, structure and tribotechnical properties of sparkalloyed coatings have been established. It was shown that the coating obtained from the tungsten possesses the optimal properties: micro-hardness of 16 GPa, wear resistance 12.5 µm/km at a sliding speed of 5 m/s and load of 0.5 MPa.