Постгипертонический лизис модифицированных эритроцитов в цитратной среде - Олейник, О.А.; Рамазанов, В.В.; Бондаренко, В.А. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2003)
Исследовали постгипертонический лизис эритроцитов (ПГЛ) в условиях отсутствия входящего потока анионов хлорида (в присутствии цитрата натрия), а также влияние модификаторов цитоскелета на постгипертоническую чувствительность эритроцитов. Было показано, что чувствительность эритроцитов к ПГЛ зависит от взаимодействия белка полосы 3 с цитоскелетом, а устойчивость – от взаимодействия белка полосы 4.1 с мембраной. Досліджували постгіпертонічний лізис (ПГЛ) еритроцитів в умовах відсутності потоку аніонів хлориду, що спрямований до клітини (у присутності цитрату натрію), а також вплив модифікаторів цитоскелета на постгіпертонічну чутливість еритроцитів. Було показано, що чутливість еритроцитів до ПГЛ залежить від взаємодії білка смуги 3 із цитоскелетом, а стійкість – від взаємодії білка смуги 4.1 із мембраною. Posthypertonic lysis (PHL) of erythrocytes under conditions of the absence of chloride anion entering flux at sodium citrate presence), as well as the effect of cytoskeletal modifiers on the erythrocyte posthypertonic sensitivity were investigated. It was demonstrated, that the erythrocyte sensitivity to PHL depended on the band 3 protein interaction with cytoskeleton, and the resistance did on the band 4.1 protein interaction with the membrane.