Вплив заморожування насіння сої за дії кріопротекторів на енергію проростання і схожість

Досліджувалась дія заморожування насіння сої до -55 і -70°С під захистом кріопротекторів пропандіолу (ПД), ПЕО-400 і ПЕО-1500. Використано різні умови обробки насіння кріопротекторами (варіації концентрацій, тривалості експозиції), різні режими заморожування. Встановлено, що при підборі оптимальних...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2003
Автори: Шевченко, Н.О., Стрибуль, Т.Ф., Жмурко, В.В., Кобизєва, Л.М.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України 2003
Назва видання:Проблемы криобиологии и криомедицины
Теми:
Онлайн доступ:https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/138158
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Вплив заморожування насіння сої за дії кріопротекторів на енергію проростання і схожість / Н.О. Шевченко, Т.Ф. Стрибуль, В.В. Жмурко, Л.М. Кобизєва // Проблемы криобиологии. — 2003. — № 3. — С. 92–98. — Бібліогр.: 12 назв. — рос.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Досліджувалась дія заморожування насіння сої до -55 і -70°С під захистом кріопротекторів пропандіолу (ПД), ПЕО-400 і ПЕО-1500. Використано різні умови обробки насіння кріопротекторами (варіації концентрацій, тривалості експозиції), різні режими заморожування. Встановлено, що при підборі оптимальних умов обробки насіння сої кріопротекторами можливо не тільки зберегти вихідні біологічні якості насіння, але й збільшити показники енергії проростання та схожості. Обговорюються причини різної дії кріопротекторів на посівні характеристики насіння.