Влияние малых доз озона на гипертонический лизис эритроцитов - Белых, И.А.; Воловельская, Е.Л.; Зинченко, В.Д. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2007)
Регистрировали динамику гемолиза эритроцитов в гипертонических растворах с содержанием NaCl 0,25 М, 0,45 М, 0,85 М, 1 М и 2 М при температуре 4°С в течение 8 суток при добавлении в среду инкубации озона в дозах 0,16, 0,32 и 0,48 мг/л. В средах, содержащих озон в дозе 0,16 мг/л, гемолиз эритроцитов нарастал медленнее, чем средах с теми же концентрациями NaCl без добавок озона. После замораживания-оттаивания эритроцитов в криозащитной среде «Пропандиосахароль» наблюдалось замедление гемолиза при введении в суспензию оттаянных клеток озона в дозе 0,16 мг/л. Результаты объясняются модификацией мембран эритроцитов под действием малых доз озона. Реєстрували динаміку гемолізу еритроцитів в гіпертонічних розчинах з вмістом NaCl 0,25 М, 0,45 М, 0,85 М, 1 М і 2 М при температурі 4°С протягом 8 діб при додаванні в середовище інкубації озону в дозах 0,16, 0,32 і 0,48 мг/л. В середовищах, що містили озон в дозі 0,16 мг/л, гемоліз еритроцитів наростав повільніше, ніж в середовищах з тими ж концентраціями NaCl без добавок озону. Після заморожування-відтавання еритроцитів у кріозахисному середовищі “Пропандіосахароль” спостерігалось сповільнення гемолізу при введенні в суспензію еритроцитів, що відтанули, озону в дозі 0,16 мг/л. Результати пояснюються модифікацією мембран еритроцитів під дією малих доз озону. There was registered the dynamics of erythrocyte hemolysis in hypertonic solutions with 0.25, 0.45, 0.85, 1 and 2 M NaCl content at 4°C within 8 days when adding ozone in 0.16, 0.32 and 0.48 mg/l dose into the medium. In the media, containing ozone in 0.16 mg/l dose the erythrocyte hemolysis increased slower, than in those with similar NaCl concentrations free of ozone additives. After erythrocyte freeze-thawing in “Propandiosakharol” cryoprotective medium there was observed the hemolysis delay when introducing 0.16 mg/l ozone into the thawed cell suspension. Results are explained with modifying the erythrocyte membrane under low ozone dose effect.