Експериментальне обгрунтування застосування кріоконсервованих препаратів ембріофетоплацентарного комплексу для корекції патологій щитовидної залози. Повідомлення 1. Вплив біопрепарату фетального тимуса на функціональну активність щитовидної залози кролів - Малова, Н.Г.; Юрченко, Т.М.; Божко, Т.С.; Комарова, І.В.; Строна, Д.В.; Солонець, Ю.М.; Чуйкова, В.І. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2007)
Вивчено вплив ксенотрансплантації кріоконсервованого біопрепарату фетального тимуса людини на функціональну активність щитовидної залози кролів із пригніченою тиреоїдною функцією (експериментальний мерказоліловий гіпотиреоз). Відмічено нормалізуючий вплив проведеної терапії на тиреоїдну систему експериментальних тварин. Доведено, що стимулюючий ефект трансплантата має двофазний характер: досягає максимуму до другого місяця після підсадки і поступово нівелюється до четвертого місяця досліджень. Повторна підсадка тканини тимуса стимулює тиреоїдну функцію тварин, що вказує на здатність щитовидної залози, яка знаходиться у пригніченому стані, до неодноразового відновлення своєї активності після трансплантації тканини фетального тимуса. Изучено влияние ксенотрансплантации криоконсервированного биопрепарата фетального тимуса человека на функциональную активность щитовидной железы кролей с угнетенной тиреоидной функцией (экспериментальный мерказолиловый гипотиреоз). Отмечено нормализующее влияние проведенной терапии на тиреоидную систему экспериментальных животных. Показано, что стимулирующий эффект препарата имеет двухфазный характер: достигает максимума ко второму месяцу после подсадки и постепенно нивелируется к четвертому месяцу исследований. Повторная подсадка ткани тимуса стимулирует тиреоидную функцию животных, что указывает на способность щитовидной железы, находящейся в угнетенном состоянии, к неоднократному восстановлению активности после трансплантации ткани фетального тимуса. The xenotransplantation effect of human fetal thymus cryopreserved biopreparation on rabbit’s thyroid gland functional activity with a suppressed thyroid function (experimental mercazolil hypothyrosis) has been studied. A normalizing effect of the performed therapy on experimental animals’ thyroid system has been noted. Stimulating effect of the preparation was proved to be a two-phase: approaching to the maximum by the 2nd month after engraftment and a gradual leveling by the 4th one. A repeated engraftment of thymus tissue stimulates a thyroid function in animals, that indicates to the capability of suppressed thyroid gland for a multiple recovery of activity after fetal thymus tissue transplantation.