Визначення залишкового ресурсу пластини з тріщинами за блочного навантаження - Андрейків, О.Є.; Кіт, М.Б.; Хиль, С.В (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
На основі сформульованого раніше енергетичного підходу для дослідження поширення тріщин у твердих тілах за змінного в часі навантаження розроблено метод визначення залишкового ресурсу тонкостінних елементів конструкцій із тріщинами за блочного навантаження. Вивчено вплив форми і структури блоків навантаження на залишкову довговічність пластини. На основании сформулированного ранее энергетического подхода для исследования распространения трещин в твердых телах при переменной во времени нагрузке разработан метод для определения остаточного ресурса тонкостенных элементов конструкций с трещинами при блочной нагрузке. Изучено влияние формы и структуры блоков нагрузки на остаточную долговечность пластины. Based on the previously formulated energy approach for investigation of the crack growth in solids under the time variable loading the method has been developed for determination of the residual life of thin-walled elements of the constructions with cracks under block loading. The influence of the shape and structure of loading blocks on the plate residual life has been investigated.