Пружний півпростір з шаруватим покривом періодичної структури під дією тиску Герца - Кульчицький-Жигайло, Р.Д. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Розглянуто осесиметричну задачу теорії пружності про навантаження тиском Герца неоднорідного півпростору. Півпростір складається з однорідної основи і системи двох періодично укладених пружних шарів. Розв’язок задачі теорії пружності для неоднорідного покриву порівняно з розв’язком задачі, де він змодельований гомогенізованим однорідним шаром. Рассмотрена осесимметричная задача теории упругости о нагружении неоднородного полупространства давлением Герца. Полупространство состоит из однородного основания и системы двух периодически уложенных упругих слоёв. Решение задачи теории упругости для неоднородного покрытия сравнено с решением задачи, где оно смоделировано гомогенизированным однородным слоем. An axisymmetric problem of elasticity for a two-layered periodic coated halfspace under Hertz’s pressure is considered. The solution of the problem for non-homogeneous half-space and the one based a homogenized model are compared.