Рівняння локально градієнтної електромагнетотермомеханіки діелектриків з урахуванням інерції поляризації - Кондрат, В.Ф; Грицина, О.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Отримані раніше співвідношення локально градієнтної теорії електромагнетотермомеханіки поляризовних неферомагнетних тіл узагальнено з урахуванням інерційності поляризації. Одержано ключову систему рівнянь моделі, яку записано відносно потенціалів векторів переміщення та електромагнетного поля, а також потенціалу µ′π , який враховує вплив локального зміщення маси на внутрішню енергію тіла. Узагальнено умову калібрування Лоренца. Встановлено, що за врахування інерції поляризації виникають дисперсія швидкості електромагнетної хвилі в тілі та додаткові динамічні складники у диференціальних рівняннях, які пов’язують потенціал µ′π та скалярні потенціали векторів переміщення і електромагнетного поля. Полученные ранее соотношения локально градиентной теории электромагнитотермомеханики поляризуемых неферромагнитных тел обобщены с учетом влияния инерционности поляризации. Получена ключевая система уравнений модели, записанная относительно потенциалов векторов перемещения и электромагнитного поля, а также потенциала µ′π , учитывающего влияние локального смещения массы на внутреннюю энергию тела. Обобщено условие калибровки Лоренца. Показано, что учет инерции поляризации приводит к дисперсии скорости электромагнитной волны в теле и возникновению дополнительных динамических составляющих в дифференциальных уравнениях, связывающих потенциал µ′π и скалярные потенциалы векторов перемещения и электромагнитного поля. he previously obtained relationships of the local gradient theory of electromagnetothermomechanics of polarized nonferromagnetic bodies are generalized with regard of polarization inertia. A corresponding key system of equations is obtained. This system is also written relatively to the potentials of displacement vector, vectors of electromagnetic fields and potential µ′π , which takes into account the influence of the mass displacement on the internal energy. The generalization of the Lorentz gauge is proposed. It is established that polarization inertia accounting leads to the dispersion of the electromagnetic wave velocity in the body and occurrence of additional dynamic components in differential equations, relating the potential µ′π and scalar potentials of displacement vector and electromagnetic field vectors.