Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio - Сисолятін, С.В.; Мідик, С.В.; Хижняк, С.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2017)
Дослідження участі жирних кислот тканин риб у процесах реактивності організму за дії екзогенних чинників є
необхідною ланкою у вивченні клітинних механізмів гіпобіотичного впливу. Методом газової хроматографії визначено склад
та кількісний вміст жирних кислот загальних ліпідів білих м’язів коропа української лускатої породи. Ідентифіковано 28
жирних кислот та виявлено перерозподіл їх кількісного вмісту за гіпокси-гіперкапнічного впливу зі зниженням температури
середовища (штучний гіпобіоз). Встановлено зниження сумарного вмісту насичених та збільшення вмісту ненасичених
жирних кислот переважно за рахунок поліненасичених кислот родин ω-3 та ω-6. Припускається, що підтримання оптимального
співвідношення ω-3/ω-6 в умовах експерименту відбувається шляхом участі ацил-ліпідних ω-3- та ω-6-десатураз. Виявлені
модифікації вмісту жирних кислот ліпідів білих м'язів коропа, ймовірно, залучені до клітинного механізму дії гіпобіотичних
чинників (гіпоксія, гіперкапнія, гіпотермія) на організм риб. Исследование участия жирных кислот тканей рыб в процессах реактивности организма при действии
экзогенных факторов – важное звено в изучении клеточных механизмов гипобиотического воздействия. Методом газовой
хроматографии определены состав и количественное содержание жирных кислот общих липидов белых мышц карпа
украинской чешуйчатой породы. Идентифицировано 28 жирных кислот и установлено перераспределение их количественного
содержания при гипокси-гиперкапническом воздействии со снижением температуры среды (искусственный гипобиоз).
Установлено снижение суммарного содержания насыщенных и рост содержания ненасыщенных жирных кислот преи-
мущественно за счет полиненасыщенных кислот семей ω-3 и ω-6. Предполагается, что поддержание оптимального
соотношения ω-3/ω-6 в условиях исследования осуществляется при участии ацил-липидных ω-3- та ω-6-десатураз. Уста-
новленные модификации содержания жирных кислот липидов белых мышц карпа, возможно, вовлечены в клеточный
механизм действия гипобиотических факторов на организм рыб. Study of the involvement of fish tissue fatty acids into the organism reactivity caused by an influence of exogenous
factors is crucial for investigation of cell mechanisms underlying hypobiotic effect. Gas chromatography was used to estimate the
composition and quantities of fatty acids of total lipids in white muscles of the Ukrainian scaly carp species. Twenty eight fatty acids
were identified and their quantitative redistribution was revealed under hypoxic-hypercapnic action following a decrease in the
environmental temperature (artificial hibernation). The decrease in total content of saturated and an increase in the one of unsaturated
fatty acids was mainly due to the ω-3 and ω-6 polyunsaturated acids family. The optimum ω-3/ω-6 ratio under the studied conditions
was supposedly maintained due to acyl-lipid ω-3 and ω-6-desaturase activity. Modified content of total lipids fatty acids in carp white
muscles was likely a part of the cell mechanism of hypobiosis factors action in the fish organism.