Визначення швидкості атмосферної корозії металевих конструкцій методом поляризаційного опору - Ниркова, Л.І; Поляков, С.Г.; Осадчук, С.О.; Мельничук, С.Л.; Гапула, Н.О. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Розглянуто методику визначення швидкості атмосферної корозії металевих конструкцій за поляризаційним опором, яка полягає в тому, що для підвищення чутливості вимірювань використано багатоелектродні давачі з коповерхневим розташуванням електродів. Досліджено роботоздатність чотирьох моделей електрохімічних давачів для моніторингу металоконструкцій в умовах атмосферної корозії за вологості повітря 100% та температур 24; 40; 50 і 70°С. Доведено, що, зменшуючи товщину ізоляційного прошарку, ширину електродів та їх кількість, можна підвищити точність та чутливість вимірювання швидкості корозії у вологій атмосфері. Розроблені давачі придатні для контролю швидкості корозії металевих конструкцій, що експлуатуються в атмосферних умовах, в тому числі в замкнутих об’ємах. Рассмотрен подход к определению скорости атмосферной коррозии металлоконструкций методом поляризационного сопротивления, который заключается в том, что для повышения чувствительности измерений использованы многоэлектродные датчики с коповерхностным расположением электродов. Исследована работоспособность четырех моделей электрохимических датчиков для мониторинга металлоконструкций в условиях атмосферной коррозии при влажности воздуха 100% и температурах 24; 40; 50 и 70°С. Доказано, что за счет уменьшения толщины изоляционного слоя, ширины электродов и увеличения их количества можно повысить точность и чувствительность измерения скорости коррозии во влажной атмосфере. Разработанные датчики будут применены для контроля скорости коррозии металлических конструкций, эксплуатирующихся в условиях атмосферы, в том числе в замкнутых объемах. The methodological approach to determination of atmospheric corrosion rate of metal constructions by the polarization resistance method, which consists in the fact that for increase of the sensitivity of measurements four models of multi-electrode sensors with cosurface location of electrodes were developed, was considered. The functionality of four models of electrochemical sensors for monitoring of steel corrosion in atmospheric conditions at 100% humidity and temperatures 24; 40; 50 and 70°C was investigated. It is proved that by decreasing the thickness of the insulating layer, the width of electrodes and growth of their number it is possible to increase the accuracy and sensitivity of corrosion rate measuring in humid atmosphere. The developed sensors will be used to control the corrosion rate of metal structures working in atmospheric conditions, including closed premises.