Комплексний метод контролю фізико-механічних характеристик матеріалів металоконструкці - Карпаш, О.М.; Доценко, Є.Р.; Карпаш, М.О (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Наведено результати лабораторних випробувань інформаційно-вимірювальної системи для визначення фізико-механічних характеристик конструкційних сталей феритно-перлітної структури. Отримано математичну модель контролю питомого електричного опору плоских зразків електроконтактним чотиризондовим методом. Розкрито спосіб визначення границі текучості сталей за значеннями їх питомого електричного опору і твердості з використанням алгоритмів штучних нейронних мереж. Приведены результаты лабораторных испытаний информационно-измерительной системы для определения физико-механических характеристик конструкционных сталей ферритно-перлитной структуры. Получено математическую модель контроля удельного электрического сопротивления плоских образцов электроконтактным четырехзондовым методом. Раскрыт способ определения предела текучести сталей по значениям их удельного электрического сопротивления и твердости с использованием алгоритмов искусственных нейронных сетей The paper presents results of laboratory tests of the information and measuring system, designed for determining physical and mechanical properties of ferrite-pearlite structural steels. The mathematical model of plane samples electrical resistivity testing by the four-point probe technique is developed. The technique for determining steels yield strength by values of electrical resistivity and hardness using artificial neural network algorithms is described.