Використання режиму струсного підривання при проведенні гірничих виробок - Мінєєв, С.П.; Янжула, О.С.; Кишкань, М.О.; Мінєєв, О.С. (Геотехнічна механіка, 2016)
Провадження струсного підривання при веденні гірничих робіт на вугільних шахтах України регламентується цілим рядом нормативних документів. Разом з цим, при виробництві струсного підривання має місце багато технологічних порушень режиму і нерідко відбуваються газодинамічні явища, у тому числі з людськими жертвами. Струсне підривання застосовується в шахтах за вельми широких гірничо-геологічних умов. На особливо викидонебезпечних пластах при провадженні струсного підривання рекомендується застосовувати способи зниження інтенсивності і частоти викидів вугілля і газу. Для цього використовуються методи збільшенням глибини зони розвантаження привибійної частини вугільного пласта, яка досягається в шахтних умовах за рахунок застосування способів передового розпушення вміщуючих порід, випереджального підривання, підривання шпурових зарядів у вміщуючих породах, передового розпушення (камуфлетного підривання) вугільного масиву. Крім того, застосовується паспорт БВР з утворенням насипної перемички, що перегороджує. Збільшення зони розвантаження привибійної частини пласта досягається застосуванням передового торпедування вугільного масиву або вміщуючих порід і випереджаючого гідропідривання. Як встановлено, використання режиму струсного підривання при веденні гірничих робіт є одним з найбезпечніших способів боротьби з газодинамічними явищами, але одночасно він є, як правило, одним з самих економічно витратних, особливо при необхідності ритмічної роботи вугільної шахти, тому основні напрямки досліджень мають бути продовжені у напрямі зменшення витрат і підвищення ефективності застосування даного способу. Производство сотрясательного взывания при ведении горных работ на угольных шахтах Украины регламентируется целым рядом нормативных документов. Вместе с этим, при производстве сотрясательного взрывания имеет место много технологических нарушений режима и нередко происходят газодинамические явления, в том числе с человеческими жертвам. Сотрясательное взрывание применяется в шахтах при весьма широких горногеологических условиях. На особо выбросоопасных пластах при производстве сотрясательного взрывания рекомендуется применять способы снижения интенсивности и частоты выбросов угля и газа. Для этого используются методы увеличением глубины зоны разгрузки призабойной части угольного пласта, которая достигается в шахтных условиях за счет применения способов передового рыхления вмещающих пород, опережающего взрывания, взрывания шпуровых зарядов во вмещающих породах, передового рыхления (камуфлетного взрывания) угольного массива. Кроме того, применяется паспорт БВР с образованием насыпной преграждающей перемычки. Увеличение зоны разгрузки призабойной части пласта достигается применением передового торпедирования угольного массива или вмещающих пород и опережающего гидровзрывания. Как установлено, использование режима сотрясательного взрывания при ведении горных работ является одним из самых безопасных способов борьбы с газодинамическими явлениями, но одновременно он является, как правило, одним из самых экономически затратных, особенно при необходимости ритмичной работы угольной шахты, поэтому основные направления исследований должны быть продолжены в направлении уменьшения затрат и повышения эффективности применения данного способа. Executes of shaking explosion at the mine workings on the coal mines
of Ukraine is regulated by a number of specification documents. At the same time, when the implementation
of shaking explosion holds many technological violations of condition and the gasdynamic
phenomenas often occur, including with human victims.
The mode of shaking explosion is used in mines with a very wide geological conditions.
To specific outburst seams under executes of shaking explosion are recommended ways to reduce
the intensity and frequency of emissions of coal and gas.
For this purpose methods of increasing the depth of area discharge of the bottomhole zone of
the coal seam, which is achieved in the mine conditions through the use of advanced methods of
loosening the host rocks, outstrip blasting, to explosives blast-hole charges in the host rocks, outstrip
loosening (camouflet еxplosives) of coal array. In addition, the passport of blasting with forming
of bulk block jumper are used. Increasing the area of unloading of bottomhole segment of coal
seam formation is achieved by using outrunning torpedo of coal array or host rocks and outrunning
gidroexplosion.
As stated, the use of the regime shaking explosion during mining operations is one of the safest
ways to deal with gas-dynamic phenomena, but at the same time it is usually one of the most economically
costly, especially when the need for smooth operation of the coal mine, so the main areas
of research should be continue in the direction of reducing costs and improving the efficiency of the
process.