Розрахунок двоступеневих фільтрувальних систем протипилових респіраторів - Чеберячко, С.І.; Яворська, О.О.; Чеберячко, Ю.І.; Столбченко, О.В. (Геотехнічна механіка, 2016)
Розглянуто процес формування пилового осаду на багатошаровому фільтрі. Запропоновано методику розрахунку багатошарових фільтрів, яка сприяє забезпеченню максимальної пиломіскості й мінімального перепаду тиску при варіюванні діаметрів волокон шарів та їх товщини. Згідно з результатами експериментальних досліджень із запилення, виготовлених двошарових зразків, максимальна кількість пилу осідає на фільтрах, щільність упакування яких міститься в діапазоні 0,03–0,06. Розраховано параметри нової багатошарової фільтрувальної півмаски зі збільшеною пиломісткістю. Рассмотрен процесс формирования пылевого осадка на многослойном фильтре. Предложена методика расчета многослойных фильтров, которая способствует обеспечению максимальной пилеѐмкости и минимального перепада давления при варьировании диаметров волокон слоев и их толщины. Согласно результатам экспериментальных исследований по опылению, изготовленных двухслойных образцов, максимальное количество пыли оседает на фильтрах, плотность упаковки которых содержится в диапазоне 0,03-0,06. Рассчитаны параметры новой многослойной фильтровальной полумаски с увеличенным пылевмещением. A process of formation of dust deposition in the multi-layer filter is considered.
A method of calculating the multilayer filter is proposed, which helps ensuring maximum dust
depositing and minimum pressure drop at varying diameter and thickness of the fiber layers. According
to the experimental study of the dust content in the two-layer samples, maximal amount of
dust is deposited on the filters, packing density of which is within the range of 0.03-0.06.
Parameters were calculated for the new multi-layer filtering half-mask with increased volume
for deposition of dust.