Технологія внутрішнього відвалоутворення з формуванням тимчасового внутрішнього відвалу при відпрацюванні мульдоподібних покладів - Пшеничний, В.Г.; Терещенко, В.В. (Геотехнічна механіка, 2016)
Запропоновано технологію внутрішнього відвалоутворення з формуванням тимчасового внутрішнього відвалу при відпрацюванні мульдоподібних покладів. Формування тимчасового внутрішнього відвалу здійснюється з економічно доцільної та технологічно можливої глибини розробки з наступним його багаторазовим переміщенням до кінцевої глибини з формуванням постійного внутрішнього відвалу. Режим гірничих робіт складається із етапів формування та переміщення внутрішнього відвалу. Переміщення тимчасового внутрішнього відвалу здійснюється безтранспортним або комбінованим способами. Наведено технологічні схеми переекскавації порід тимчасового внутрішнього відвалу безтранспортним способом в горизонтальному напрямі та на нижні горизонти з використанням одного та двох драглайнів. Визначено область застосування запропонованої технології. Надано висновки і рекомендації щодо використання результатів досліджень. Предложена технология внутреннего отвалообразования с формированием временного внутреннего отвала при отработке мульдообразных залежей. Формирование временного внутреннего отвала осуществляется с экономически целесообразной и технологически возможной глубины разработки с последующим его многоразовым перемещением до конечной глубины с формированием постоянного внутреннего отвала. Режим горных работ состоит из этапов формирования и перемещения внутреннего отвала. Перемещение внутреннего временного отвала осуществляется безтранпортным и комбинированным способами. Приведены технологические схемы переэкскавации пород временного внутреннего отвала безтранспортным способом в горизонтальном направлении и на нижние горизонты с применением одного и двух драглайнов. Определена область применения предложенной технологии. Приведены выводы и рекомендации по применению результатов исследований. A technology of internal waste dump formation with temporary waste dumps is proposed. Formation of internal waste dump starts from economically advisable and technically possible depth of mining operations with its further multiple relocating towards the final depth of the quarry and formation there permanent internal dump. Regime of mining operations includes stages of formation and relocation of the internal waste dump. Relocation of internal waste dump is made by no-transport or combine ways. The article describes the rocks re-excavation schemes from the temporary internal waste dump in horizontal direction and to the lower benches by using one and two draglines. Fields of the proposed technology application are specified. Conclusions and recommendation concerning using results of the study are presented.