Метаболічні вектори відновлювального лікування хворих похилого віку в залежності від варіанту артеріальної гіпертензії - Алипова, О.Є. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Проведено порівняльну оцінку впливу «сухих» вуглекислих ванн (СВВ) та загальної низькочастотної магнітотерапії (ЗНМТ) на нейрогуморальні параметри симпатоадреналової, ренін-ангіотензин-альдостеронової систем, ендотеліальної функції; обміну ліпідів й колагену у 120 хворих похилого віку з ізольованою систолічною (ІСАГ)
і систоло-діастолічною (СДАГ) артеріальною гіпертензією. Доведено ефективність для
корекції виявлених метаболічних і нейрогуморальних розладів при СДАГ моноваріантного, а при ІСАГ – комбінованого використання ЗНМТ і СВВ, що обґрунтовує інтенсифікацію реабілітаційних інтервенцій у даної категорії пацієнтів. Проведена сравнительная оценка
влияния «сухих» углекислых ванн (СУВ) и
общей низкочастотной магнитотерапии
(ОНМТ) на нейрогуморальные параметры симпато-адреналовой, ренин-ангиотензин-альдостероновой систем, эндотелиальной функции; обмена липидов и
коллагена у 120 больных пожилого возраста с изолированной систолической
(ИСАГ) и систоло-диастолической (СДАГ)
артериальной гипертензией.
Установлена эффективность применения для коррекции выявленных метаболических и нейрогуморальных расстройств при СДАГ моновариантного, а
при ИСАГ – комбинированного применения ОНМТ и СУВ, что обосновывает интенсификацию реабилитационных интервенций у данной категории больных. The comparative estimation of «dry»
carbonic baths (DCB) and general low-frequency magnetotherapy (GLMT) influence
on the neurohumoral parameters of the
simpaticoadrenal, renin-angiotension-aldosterone systems, endothelial function;
lipid and collagen меtаbolism in 120 elderly patients with the isolated systolic (ISAH)
and systolic-diastolic (SDAH) arterial hypertension has been carried out. The efficiency of application at SDAH both the GLMT,
and DCB in a monovariant mode, and at
ISAH – combined use of the GLMT and
DCB for correction of the revealed меtаbolic and neurohumoral disorders is established, that grounds the rehabilitation interventions intensification in this patient’ category.