Експозиція звитих канальців сім'яників статевонезрілих щурів у кріозахисних середовищах різного композиційного складу - Волкова, Н.О.; Юхта, М.С.; Чернишенко, Л.Г.; Степанюк, Л.В.; Сокол, Л.В.; Гольцев, А.М. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2017)
Розробка нових методологічних підходів, спрямованих на збереження потенційної фертильності під час
планування цитотоксичної терапії у осіб допубертатного віку, є актуальним напрямком медико-біологічних досліджень.
У роботі проведено порівняльну оцінку впливу експозиції у середовищах різного композиційного складу на морфологічні па-
раметри та метаболічну активність клітин звитих канальців сім’яників статевонезрілих щурів. Кріоконсервування тканин
яєчка вимагає застосування відповідних протоколів, які забезпечують високі показники життєздатності та функціональної
активності на тлі мінімізації пошкоджень трансплантаційного матеріалу. Встановлено, що 30-хвилинна експозиція зразків
тканин у середовищах на основі розчину Хенкса та 50 г/л бичачого сироваткового альбуміну з додаванням 0,6 M диметил-
сульфоксиду (ДМСО) або 0,7 M гліцерину не викликала ушкоджень сперматогенного епітелію та зниження метаболічної активності
клітин (МТТ-тест та активність лактатдегідрогенази). Експозиція впродовж 45 та 60 хв у середовищах із додаванням 0,6 М
ДМСО, 0,7 М гліцерину, 50 г/л поліетиленоксиду-400 та 0,1 М сахарози призводила до десквамації, появи безклітинних ділянок,
зниження щільності клітин сперматогенного епітелію та їх метаболічної активності. Отримані дані можуть бути використані
для обґрунтування та розробки ефективних методик кріоконсервування звитих канальців сім'яників статевонезрілих щурів. Разработка новых методологических подходов, направленных на сохранение потенциальной фертильности
при планировании цитотоксической терапии у лиц допубертатного возраста, является актуальным направлением медико-
биологических исследований. В работе проведена сравнительная оценка влияния экспозиции в средах различного ком-
позиционного состава на морфологические параметры и метаболическую активность клеток извитых канальцев семенников
неполовозрелых крыс. Криоконсервирование тканей яичка требует применения соответствующих протоколов, которые
обеспечивают высокие показатели жизнеспособности и функциональной активности на фоне минимизации повреждений
трансплантационного материала. Установлено, что 30-минутная экспозиция образцов ткани в криозащитных средах на
основе раствора Хенкса и 50 г/л бычьего сывороточного альбумина с добавлением 0,6 M ДМСО или 0,7 M глицерина не
приводила к повреждениям сперматогенного эпителия и снижению метаболической активности клеток (МТТ-тест и актив-
ность лактатдегидрогеназы). Экспозиция в течение 45 и 60 мин в средах с добавлением 0,6 М ДМСО, 0,7 М глицерина, 50 г/л
полиэтиленоксида-400 и 0,1 М сахарозы приводила к десквамации, появлению безклеточных участков, снижению плотности
клеток сперматогенного эпителия и их метаболической активности. Полученные данные могут быть использованы для обос-
нования и разработки эффективных методик криоконсервирования извитых канальцев семенников неполовозрелых крыс. The development of new methods aimed at preserving potential fertility before the cytotoxic therapy for individuals of
pre-adulthood is an actual area of medical and biological research. The research compares the effect of exposure to media of
different composition on morphological parameters and metabolic activity of cells of testicular convoluted tubules of sexually immature
rats. Cryopreservation of testicular tissues requires the use of appropriate protocols, ensuring the high viability and functional activity
at the background of minimization of damages in transplant material. It has been established that a 30-minute exposure of the tissue
samples in media based on Hanks solution and 50 g/L bovine serum albumin supplemented with either 0.6 M DMSO or 0.7 M glycerol
did not result in the damage of spermatogenic epithelium and to the decrease in metabolic activity of the cells (MTT test and lactate
dehydrogenase activity). Exposure of the testicular convoluted tubules of immature rats during 45 and 60 min in cryoprotective media
supplemented with 0.6 M DMSO, 0.7 M glycerol, 50 g/L polyethylene oxide with molecular weight 400 and 0.1 M sucrose led to the
manifested desquamation, appearance of acellular areas, reduced density of spermatogenic epithelium cells and their metabolic
activity. The findings could be used to substantiate and develop the effective techniques for cryopreservation of seminiferous tubules
of immature rats.