Определение зон скопления метана в окрестности выработок Шахтоупраления "Покровское" - Пащенко, П.С.; Янжула, А.С. (Геотехнічна механіка, 2016)
Выполнено исследование влияния геологических факторов на газоносность углепородного массива. Главная задача определить зоны скопления метана для исследуемого участка шахтного поля и дать их характеристику. Применение ряда геологических факторов для прогноза зон метана позволит рассмотреть углепородный массив, в котором проводятся горные работы, как сложную систему, формирующуюся под действием геологических, геомеханических и геодинамических процессов и правильно скорректировать дегазационные работы. Исследования по выбору геологических факторов и определению их влияния на газоносность массива, которые заключались в анализе и построении прогнозных карт зон скопления метана, проводились для ШУ «Покровское». Полученные результаты свидетельствуют о правильности подхода к решению проблемы. Виконано дослідження впливу геологічних факторів на газоносність вуглепородного масиву. Головне завдання визначити зони скупчення метану для досліджуваної ділянки шахтного поля і дати їх характеристику. Застосування ряду геологічних факторів для прогнозу зон метану дозволить розглянути вуглепородний масив, в якому проводяться гірничі роботи, як складну систему, яка формується під дією геологічних, геомеханічних і геодинамічних процесів і правильно скоригувати дегазаційні роботи. Дослідження з вибору геологічних факторів і визначення їх впливу на газоносність масиву, які полягали в аналізі і побудові прогнозних карт зон скупчення метану, проводилися для ШУ «Покровське». Отримані результати свідчать про правильність підходу до вирішення проблеми. Influence of geological factors on the gas-bearing coal rock mass was studied. The
key task was to determine location of the methane-accumulating zones in the mine field sector under
the study and prepare their description. Involving of some geological factors for predicting the
methane-accumulating zones makes possible to consider the coal-rock massif, in which mining operations
are conducted, as a complex system, which is formed under the action of geological, geomechanical
and geodynamic processes, and to properly arrange methane-draining works. The research
was conducted for the Pokrovskoe Mine and included choosing of geological factors and determining
of their influence on the gas-content in the coal rock massif and analyzing of and building
of prediction maps for the methane-accumulating zones.