Швидкість розвитку деформацій у підробленому гірському масиві при підземному вийманні корисних копалин на основі маркшейдерських спостережень - Четверик, М.С.; Бубнова, О.А.; Бабій, К.В.; Батур, М.О. (Геотехнічна механіка, 2016)
Мета: обґрунтувати на основі інструментальних маркшейдерських вимірювань швидкість переміщення деформацій розтягнень в гірському масиві. Результати. Узагальнено інструментальні маркшейдерські спостереження за зрушенням масиву гірських порід і поверхні. На їх основі визначено швидкість переміщення деформацій. Встановлено взаємозв'язок між швидкістю переміщення деформацій, швидкістю переміщення очисного вибою, глибиною розробки, висотою зони розшарувань. Наукова новизна. Вперше, на основі інструментальних спостережень, визначено швидкість переміщення деформацій розтягнень в породах різного ступеня літіфікаціі. Визначено висоту зони розшарувань в масиві підроблених гірських порід на основі встановленого взаємозв'язку між швидкістю переміщення деформацій, швидкістю переміщення очисного забою, кроком обвалення основної покрівлі. Практична значимість. Отримані дані про швидкість переміщення деформацій в підробленому гірському масиві дозволяють управляти гірським тиском, підвищувати ефективність гірничих розробок і їх безпеку. Цель: обосновать на основе инструментальных маркшейдерских измерений скорость перемещения деформаций растяжений в горном массиве. Результаты. Обобщены инструментальные маркшейдерские наблюдения за сдвижением массива горных пород и поверхности. На их основе определена скорость перемещения деформаций. Установлена взаимосвязь между скоростью перемещения деформаций, скоростью перемещения очистного забоя, глубиной разработки, высотой зоны расслоений. Научная новизна. Впервые, на основе инструментальных наблюдений, определена скорость перемещения деформаций растяжений в породах различной степени литификации. Определена высота зоны расслоений в массиве подработанных горных пород на основе установленной взаимосвязи между скоростью перемещения деформаций, скоростью перемещения очистного забоя, шагом обрушения основной кровли. Практическая значимость. Полученные данные о скорости перемещения деформаций в подработанном горном массиве позволяют управлять горным давлением, повышать эффективность горных разработок и их безопасность. Intent: basing on the instrumental survey measurement, to determine rate of tensile
strain displacements in the rock mass.
Results. Results of the instrumental surveying monitoring of the rock mass and surface displacements
were generalized, and on their basis, rate of deformation was determined. Interdependence
between the rate of the deformation displacements, rate of the mine face drivage, depth of the
mining operations and height of zone with the rock foliation was specified.
Scientific novelty. It is for the first time when, on the basis of instrumental observations, rate of
the tensile strain displacement in the rocks with varying degrees of lithification was defined. Height
of zone with the rock foliation in the undermined mass was determined on the basis of the established
interdependence between the rate of deformations.
Practical significance. The obtained data on the rate of deformation displacement in the undermined
rock mass makes possible to control rock pressure and to improve efficiency of mining
operations and their safety.