Дослідження початкового етапу повороту міжфазної тріщини у кутовій точці межі поділу середовищ - Дудик, М.В.; Діхтяренко, Ю.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Подано розв’язок задачі про початкову зону передруйнування в умовах плоскої деформації в околі кутової точки межі поділу двох різних пружних матеріалів, з якої виходить міжфазна тріщина. Досліджено залежності орієнтації, довжини зони і її розкриття від навантаження, кута розхилу межі поділу і пружних параметрів з’єднаних матеріалів. На основі деформаційного критерію розглянуто умови зрушення тріщини. Наведено решение задачи о начальной зоне предразрушения в условиях плоской деформации вблизи угловой точки границы раздела двух различных упругих материалов, из которой выходит межфазная трещина. Исследованы зависимости ориентации, длины зоны и ее раскрытия от нагрузки, угла раствора границы раздела и упругих параметров соединенных материалов. На основе деформационного критерия рассмотрены условия сдвига трещины. The solution of the problem on the initial process zone for the plain strain conditions at the corner point of the interface of two dissimilar elastic materials from which the interfacial crack initiates is presented. The dependences of the length, orientation of the zone and its opening on the external load, opening angle of the interface and elastic parameters of the problem are investigated. Crack moving conditions are comsodered on the basis of the deformation criterion.