Дистанційне визначення механічних параметрів тонких плоских включень низької контрастності - Кунець, Я.І.; Матус, В.В.; Грилицький, М.Д. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Запропоновано алгоритм дистанційного визначення фізико-механічних параметрів тонких плоских просторових пружних включень змінної товщини. Встановлено також орієнтацію включень у пружній матриці. Механічні властивості неоднорідності та матриці незначно відрізняються між собою порівняно з малою товщиною включення. Дефект зондовано пружними поздовжніми хвилями, а шукані параметри визначено за амплітудами розсіяння цих хвиль у зону Фраунгофера. Предложен алгоритм дистанционного определения физико-механических параметров тонких плоских пространственных упругих включений переменной толщины. Установлено также ориентацию включений в упругой матрице. Механические свойства неоднородности и матрицы незначительно отличаются между собой по сравнению с малой толщиной включения. Дефект зондируется упругими продольными волнами, а искомые параметры определены за амплитудами рассеяния этих волн в зону Фраунгофера. An algorithm of the remote determination of the physico-mechanical parameters of thin plane spatial elastic inclusions of varying thickness has been proposed. Besides, the inclusion orientation in an elastic matrix is determined. It is assumed that the mechanical properties of inhomogeneity and matrix differ insignificantly when compared with a small relative thickness of inclusion. Elastic longitudinal waves are sounded by elastic waves and the sought parameters are determined by the scattering amplitudes of these waves into the Fraunhofer zone.