Вплив зовнішніх навантажень на перерозподіл водню у металі біля концентраторів напружень - Стащук, М.Г. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Для вивчення впливу пружних деформацій від дії зовнішніх зусиль та внутрішніх водневих напружень у металі на перерозподіл водню біля концентраторів напружень записано систему диференціальних рівнянь градієнтного типу. На основі розв’язків цієї системи запропоновано загальний алгоритм та аналітичні співвідношення розрахунку накопичення водню біля технологічних та конструктивних дефектів. Встановлено перерозподіл водню навколо колового концентратора напружень, тріщини та жорсткого включення за дії зовнішніх навантажень у наводнених пружних тілах. Для изучения влияния упругих деформаций при воздействии внешних усилий и внутренних напряжений в металле на перераспределение водорода возле концентраторов напряжений записана система дифференциальных уравнений градиентного типа. На основании еe решений предложены общий алгоритм и аналитические соотношения расчета концентрации водорода возле дефектов технологического и конструкционного характера. Определено перераспределение содержания водорода вокруг кругового концентратора напряжений, трещины и жесткого включения при действии внешних нагрузок в наводороженных упругих телах. To study the influence of elastic deformations under action of external forces and internal hydrogen stresses in a metal on the redistribution of hydrogen at the stress concentrators, the system of differential equations of a gradient type is written. On the basis of this system the solution to a general algorithm and analytical correlations of the calculation of hydrogen concentration at the defects of technological and structural character are proposed. The redistribution of hydrogen content around the circular stress concentrator, a crack and rigid inclusion under the action of the external loading in the hydrogenated elastic bodies is determined.