Дифракція пружної SH-хвилі на міжфазній тріщині у жорсткому з’єднанні шару з інтерфейсом - Назарчук, З.Т.; Куриляк, Д.Б.; Войтко, М.В.; Кулинич, Я.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Розв’язано задачу дифракції нормальної хвилі, яка поширюється у пружному шарі, з’єднаному жорстко з інтерфейсом, на міжфазній тріщині за антиплоского динамічного навантаження. Методом Вінера–Хопфа задачу зведено до розв’язання нескінченної системи лінійних алгебричних рівнянь. Досліджено власні значення оператора задачі, які відповідають резонансним коливанням динамічної системи на основній моді. Наведено приклади резонансних частот структур з міжфазними дефектами. Решена задача дифракции на межфазной трещине нормальной волны, распространяющейся в упругом слое, соединенном жестко с интерфейсом, при антиплоском динамическом нагружении. Методом Винера–Хопфа задача сведена к бесконечной системе линейных алгебраических уравнений. Исследованы собственные значения оператора задачи, отвечающие резонансным колебаниям динамической системы на основной моде. Приведены примеры резонансных частот структур с межфазными дефектами. The problem of diffraction at the normal wave, which propagates in the elastic layer that is rigidly connected to the interface, by the interface crack under antiplane dynamic load, is solved. The problem is reduced to the solution of the infinite system of the linear algebraic equations by the Whiner-Hope technique. The eigenvalues of the problem operator, which correspond to the resonance oscillations of the dynamic system on the main mode, are investigated. The examples of the resonance frequencies for the structures with interface defects are provided.