Морфологічні особливості щитоподібної залози щурів із експериментальним аутоімунним тиреоїдитом після введення алогенних кріоконсервованих фетальних клітин - Караченцев, Ю.І.; Малова, Н.Г.; Комарова, І.В.; Сиротенко, Л.А.; Сергієнко, Л.Ю.; Оченашко, О.В.; Петренко, О.Ю. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2017)
Розробка нових підходів та пошук ефективних засобів для нормалізації функції щитоподібної залози (ЩЗ) при
аутоімунному тиреоїдиті (АІТ) – актуальна проблема сучасної ендокринології. У роботі оцінено вплив алогенних кріокон-
сервованих клітин фетальної печінки (кКФП) та кріоконсервованих клітин фетальних мезодермальних тканин (кКФМТ) на
морфоструктуру ЩЗ щурів із експериментальним АІТ. Показано, що кКФП та кКФМТ проявляють позитивний вплив на ЩЗ
щурів із індукованим АІТ вже на ранніх термінах дослідження. Обидва типи фетальних клітин потенціюють процеси проліферації
тиреоцитів і диференціювання мікрофолікулів вже через 7 діб після введення. Цей ефект зберігається протягом місяця
спостереження. При цьому клітини мезодермального походження мають більш виражений вплив, ніж клітини фетальної
печінки. Отримані дані свідчать про перспективність використання стовбурових клітин і клітин-попередників фетального
походження для корекціі АІТ, що може бути основою для розробки нового ефективного підходу до лікування аутоімунного
ураження тиреоїдної паренхіми. Разработка новых подходов и поиск эффективных способов для нормализации функции щитовидной железы
(ЩЖ) при аутоиммунном тиреоидите (АИТ) – актуальная проблема современной эндокринологии. В работе оценено влияние
аллогенных криоконсервированных клеток фетальной печени (кКФП) и криоконсервированных клеток фетальных мезо-
дермальных тканей (кКФМТ) на морфоструктуру ЩЖ крыс с экспериментальным AИT. Показано, что кКФК и кКФМТ оказывают
позитивное воздействие на ЩЖ крыс с индуцированным AИT уже на ранних этапах исследования. Оба типа фетальных
клеток потенциируют процессы пролиферации тиреоцитов и дифференциации микрофолликулов уже через 7 суток после
введення. Этот эффект сохраняется в течение месяца наблюдения. При этом клетки мезодермального происхождения про-
являют более выраженный положительный эффект по сравнению с клетками фетальной печени. Полученные результаты
свидетельствуют о перспективности использования стволовых и прогениторных клеток фетального происхождения для
коррекции АИТ, что может быть основой для разработки нового эффективного подхода к лечению аутоиммунного поражения
тиреоидной паренхимы. The development of novel approaches and search for more efficient means to normalize the thyroid gland (TG)
function in autoimmune thyroiditis (AIT) is an urgent task in current endocrinology. We assessed the effect of cryopreserved
allogeneic fetal liver cells (cFLCs) and those of fetal mesodermal tissues (cFMTCs) on thyroid gland (TG) morphostructure in rats with
experimental AIT. The cFLCs and cFMTCs positively affected the TG of rats with induced AIT even at the early stages of the study.
Both types of fetal cells potentiated the thyrocyte proliferation and microfollicle differentiation already in 7 days after administration.
This effect persisted during a month of observation. Herewith the cells of mesodermal origin had a more pronounced effect than the
fetal liver ones. Our findings testify to the prospects of using stem and progenitor cells of fetal origin for AIT correction, that may
be the basis for development of novel and efficient approach to the therapy of autoimmune damage of thyroid parenchyma.