Вплив навантаження на деформування поверхневого шару сталей з борохромовим покривом - Арендар, Л.А.; Василів, Х.Б.; Широков, В.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Проаналізовано деформаційні процеси, які виникають між співдотичними поверхнями з різними фізико-механічними характеристиками під час статичного навантаження. Встановлено, що визначальний вплив на опір контактному навантаженню та еволюцію поверхні за інших рівних умов мають міцнісні властивості поверхневих шарів. Для борохромованої сталі, мікротвердість якої 18...22 GPа, зближення відбувається внаслідок крихкого руйнування мікровиступів та їх пружної взаємодії з матеріалом контртіла. Проанализированы деформационные процессы, возникающие между соприкасающимися поверхностями с различными физико-механическими характеристиками при статической нагрузке. Установлено, что на сопротивление контактной нагрузке и эволюцию поверхности при прочих равных условиях в основном влияют свойства поверхностных слоев. Для борохромированной стали с микротвердостью 18...22 GPа сближение происходит вследствие хрупкого разрушения микровыступов и упругого взаимодействия с материалом контртела. The deformation processes on contact surfaces with different physical and mechanical characteristics under the influence of static load are analyzed. The strength properties of the surface determine its resistance to contact load and the surface evolution. The approach of steel with B–Cr coating (microhardness 18...22 GPa) occurs due to brittle fracture of microasperities and elastic interaction with the material of counterbody. The experimental data and calculation results can be useful to analyze the mechanisms of wear, selection of tribomaterials.