Довготривала міцність пружного тіла з еліптичною тріщиною, заповненою в’язкопружним матеріалом - Силованюк, В.П.; Ревенко, А.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Отримано розв’язок задачі про граничний стан пружного тіла, що містить еліптичну в плані тріщину, заповнену в’язкопружним матеріалом. Встановлені параметри задачі, від яких залежить ефективність зміцнення тіла заповненням дефектів ін’єкційними матеріалами. Для заповнювача з реологічними властивостями матеріалу Кельвіна розв’язок отримано у замкнутому аналітичному вигляді. Получено решение задачи о предельном состоянии упругого тела, содержащего эллиптическую трещину в плане, заполненную вязкоупругим материалом. Установлены параметры задачи, от которых зависит эффективность упрочнения тела после заполнения дефектов инъекционными материалами. Для заполнителя с реологическими свойствами материала Кельвина решение получено в замкнутом аналитическом виде. The solution of the problem of the limiting state of an elastic body containing an elliptical crack filled with visco-elastic material is obtained. Parameters of the problem which influence on the efficiency of hardening a body after filling of the defect by injection materials are determined. For the injection material with rheological properties of the Kelvin solid the solution is obtained in closed analytical form.