Структура і термодеформаційні властивості гібридних композитів полімер–магнети - Опайнич, І.Є.; Аксіментьєва, О.І.; Дьяконов, В.П.; Пєхота, С.; Уланський, Я.; Демченко, П.Ю.; Українець, A.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Вивчено структуру, мікротвердість і термомеханічні властивості гібридних композитів полі(стирен-бутилакрилат)–магнетит, отриманих методом суспензійної полімеризації. Встановлено, що гранули композитів не схильні до агрегування і мають сферичну форму. За допомогою раманівської спектроскопії виявлено, що під час синтезу гібридного композиту одночасно з інкапсуляцією частинок магнетиту полімерними оболонками відбувається адсорбція магнетиту на поверхні гранул композиту. Знайдено оптимальну область вмісту магнетиту (6,3...9,0%), де зафіксовано ущільнення композитів і підвищення механічної міцності, температур скловання і течіння. Изучена структура, микротвердость и термомеханические свойства гибридных композитов поли(стирен-бутилакрилат)–магнетит, полученных методом суспензионной полимеризации. Показано, что гранулы композитов не склонны к агрегированию и имеют сферическую форму. С помощью рамановской спектроскопии установлено, что в процессе синтеза гибридного композита одновременно с инкапсуляцией частичек магнетита полимерными оболочками происходит его адсорбция на поверхности гранул композита. Выявлена оптимальная область содержания магнетита (6,3...9,0%), где наблюдается уплотнение композитов и повышение их прочности, температур стеклования и течения. The structure, microhardness and thermo-mechanical properties of the hybrid composites of magnetite and poly(styrene-butylacrylate)–magnetite obtained by suspension polymerization method were studied. It was shown that grains of the composites are not aggregated and characterized by spherical shape. By means of Raman spectroscopy it was established that in the process of composite synthesis simultaneously with encapsulation of magnetite particles by polymer shells adsorption of magnetite on the surface of grains takes a place. It found the optimal interval of magnetite content (6.3–9.0%), which provides a compacting of composites and increasing of their mechanical hardness, glass transition and flow temperature.