Оцінювання впливу пітінгоподібних дефектів на міцність тонколистового сплаву Д16Т - Похмурський, А.Ю.; Русин, Б.П.; Обух, Ю.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Кількісно проаналізовано параметри пітінгоподібних дефектів на поверхні прокородованого тонколистового сплаву Д16Т із застосуванням методів статистичної обробки їх металографічних зображень. Глибину проникнення корозійних уражень визначено з допомогою 3D-оптичної профілометрії та замірами розмірів на поперечних перетинах. Встановлено зв’язок між геометричними параметрами корозійного ураження поверхні і зниженням границі текучості прокородованого сплаву. Quantitative analysis of the parameters of the pitting defects on the surface of corroded thin sheet D16Т alloy, using methods of statistic processing of the metallographic images, was carried out. The depth of the corrosion damages was determined applying 3D-optical profilometry and the measurements of the dimensions taken on the cross-sections. It was established, that a correlation exists between the geometrical parameters of surface corrosion defects and decreasing of the yield strength. Выполнен количественный анализ параметров питтингообразных дефектов на поверхности прокорродированного тонколистового сплава Д16Т с применением методов статистической обработки металлографических изображений. Глубину проникновения коррозионных повреждений определяли с использованием 3D-оптической профилометрии на поперечных сечениях. Установлена корреляция между геометрическими параметрами коррозионного повреждения поверхности и понижением границы текучести прокорродированного сплава.