Влияние низкотемпературного хранения на стабильность содержания стероидных гормонов в фолликулярной жидкости яичника человека - Яковлева, Е.А.; Геродес, А.Г. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2004)
Исследовано содержание эстрадиола (Э), прогестерона (П) и тестостерона (T) в фолликулярной жидкости (ФЖ) преовуляторных фолликулов яичника человека, нативной и хранившейся в условиях низкотемпературного банка (-196°С). Проведено сравнение влияния двух режимов замораживания ФЖ (одноэтапного погружения в жидкий азот и двухэтапного с предварительным выдерживанием в парах азота) на стабильность сохранения концентрации данных гормонов в ФЖ в течение 1-го и 6-ти месяцев. Показано, что стабильность эстрадиола, прогестерона и тестостерона сохраняется на протяжении всего периода наблюдений и не зависит от выбора режима замораживания ФЖ. Досліджено вміст естрадіолу, прогестерону та тестостерону в фолікулярній рідині (ФР) яєчника людини, нативної та тієї, що зберігалася в умовах низькотемпературного банку (-196°С). Проведено порівняння впливу двох режимів заморожування ФР (одноетапного занурювання у рідкий азот та двохетапного з попереднім утримуванням у парах азоту) на стабільність збереження концентрації наведених гормонів у ФР протягом 1-го та 6-ти місяців. Показано, що стабільність естрадіолу, прогестерону та тестостерону зберігається протягом усього періоду дослідження та не залежить від вибору режиму заморожування ФР. There was studied the estradiol (E), progesterone (P) and testosterone (T) content in follicular fluid (FF) of human oocyte preovulatory follicles, native and low-temperature-stored one (-196°C). We have compared the effect of two freezing regimens (onestep immersion into liquid nitrogen and a two-step one with the preliminary exposure in nitrogen vapors) on the stability of concentration maintenance of these hormones in FF for 1 and 6 months. Stability of estradiol, progesterone and testosterone was shown to be kept within the whole observation period and to be independent upon the FL freezing regimen selected.