Влияние ПЭГ-1500 на связывание дипиридамола с анионным каналом эритроцитов - Рамазанов, В.В.; Нардид, Я.О.; Олейник, О.А.; Бондаренко, В.А. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2003)
Исследовали влияние ПЭГ-1500 на способность дипиридамола ингибировать транспорт ионов Н⁺ в эритроцитах. Установили, что ингибитор не связывается в анионном канале теней эритроцитов в сульфатной среде, несмотря на то, что он обладает способностью блокировать вход ионов Н⁺ в клетки. Использование эритроцитов, нагруженных фторидом, позволило предположить, что ингибиторная способность дипиридамола в клетках в сульфатной среде определяется выходящим потоком хлорида при работе цикла Якобса-Стеварта и что транспорт ионов Н⁺ отражает не полный объем входящего сульфата. Блокирование дипиридамолом указанной фракции транспорта ионов Н⁺ и сульфата значительно снимается в присутствии ПЭГ-1500 за счет перераспределения ингибитора между мембраной и раствором криопротектора. Досліджували вплив ПЕГ-1500 на здатність діпірідамолу інгібувати транспорт іонів Н⁺ в еритроцитах. Встановили, що інгібітор не зв’язується в аніонному каналі тіней еритроцитів у сульфатному середовищі, незважаючи на його здатність блокувати вхід іонів Н⁺ у клітини. Використання еритроцитів, навантажених фторидом, дозволило припустити, що інгібіторна здатність діпірідамолу в клітинах у сульфатному середовищі визначається вихідним потоком хлориду при роботі циклу Якобса-Стеварта і що транспорт іонів Н⁺ відбиває не повний обсяг вхідного сульфату. Блокування діпірідамолом зазначеної фракції транспорту іонів Н⁺ і сульфату значно знімається в присутності ПЕГ-1500 за рахунок перерозподілу інгібітору між мембраною і розчином кріопротектора. The authors studied the effect of PEG-1500 on ability of dipyridamole to inhibit the H⁺ ions transport in erythrocytes. It was established that the inhibitor was not bound in anion channel of erythrocytes ghosts in sulfate medium, despite its ability to block the H⁺ ions entrance into cells. Using of fluoride loaded erythrocytes allowed to assume that dipyridamole’s inhibitory ability in cells placed to sulfate medium is controlled by chloride output flow during Jacobs-Stewart cycle functioning, and that proton transport does not reflect the whole amount of entering sulfate. Dipyridamole blockage of stated fraction of H⁺ ions transport was considerably withdrawn in PEG-1500 presense due to inhibitor’s redistribution from membrane to cryoprotectant solution.