Конструктивні особливості сучасних фільтрувальних протиаерозольних півмасок - Чеберячко, С.І.; Столбченко, О.В.; Чеберячко, Ю.І.; Гуща, В.О. (Геотехнічна механіка, 2017)
Метою роботи є узагальнення сучасних тенденцій розвитку конструкцій фільтрувальних півмасок для забезпечення високого рівня захисту працівників. Визначено, що основними показниками півмасок, від яких залежить їх ефективність, є надійне ізолювання органів дихання, високоякісне очищення повітря і своєчасне використання півмасок. Визначено, що основними показниками півмасок, від яких залежить їх ефективність, є надійне ізолювання органів дихання, високоякісне очищення повітря і своєчасне використання півмасок. Встановлено, що основними причинами погіршення їх захисних властивостей є нещільності за смугою обтюрації та низький термін захисної дії фільтрів. Запропоновано, конструкції складових елементів фільтрувальних респіраторів, які підвищать ступінь захисту працівників. Використання надувного обтюратора, дискових клапанів товщиною 0,4 мм, суцільної смуги наголів’я в цілому зменшить коефіцієнт проникнення півмасок до 80 %. Збільшення терміну захисної дії респіраторів до 60 % можливий за рахунок використання форфільтрів попереднього очищення. Наведена інформація буде корисною при прийняті рішення, щодо вибору ефективного респіратора. Целью работы является обобщение современных тенденций развития конструкций фильтровальных полумасок для обеспечения высокого уровня защиты работников. Определено, что основными показателями полумасок, от которых зависит их эффективность, являются надежное изолирование органов дыхания, высококачественная очистка воздуха и своевременное использование полумасок. Установлено, что основными причинами ухудшения их защитных свойств являются неплотности по полосе обтюрации и низкий срок защитного действия фильтров. Предложено, конструкции составных элементов фильтровальных респираторов, которые повысят степень защиты работников. Использование надувного обтюратора, дисковых клапанов толщиной 0,4 мм, сплошной полосы оголовья в целом уменьшит коэффициент проникновения полумасок до 80%. Увеличение срока защитного действия респираторов до 60% возможно за счет использования форфильтров предварительной очистки. Приведенная информация будет полезной при принятии решения относительно выбора эффективного респиратора. The aim of the work is to summarize the current trends in the development of filter camshafts designs to provide a high level of protection for workers. It is determined that the main indicators of half masks, on which their effectiveness depends is the reliable isolation of respiratory organs, high-quality air purification and the timely use of semimasks. It is established that the main reasons for the deterioration of their protective properties are leakages along the band of obturator and a low duration of the protective action of the filters. It is proposed that the construction of composite elements of filter respirators, which will increase the degree of protection of workers. The use of an inflatable obturator, disc valves 0.4 mm thick, a continuous headband band as a whole will reduce the half-mask penetration rate to 80%. An increase in the duration of protective action of respirators up to 60% is possible due to the use of prefilter prefilter. The information provided will be useful in making decisions about choosing an effective respirator.