Систематизація гірничо-геологічних умов вугільних шахт західного Донбасу - Григор’єв, С.П. (Геотехнічна механіка, 2017)
Геологія шахтного поля визначає умови ведення гірничих робіт. Гірничогеологічні умови вугільних шахт Західного Донбасу описані в основному в геологічних звітах шахт, складених у 70-х та 90-х роках минулого століття. Ведення ж гірничих робіт призвело до виявлення нових геологічних умов. Дослідження геологічних умов Донецького басейну відбувається й в двадцять першому столітті. Огляд літератури показує, що дослідники в своїх дослідженнях вивчають якісь певні умови: тектонічну порушеність вугільних родовищ, фізико-механічні властивості порід тощо. Тому в статті поставлено задачу комплексного дослідження, аналізу й узагальнення гірничо-геологічних та гірничотехнічних умов вугільних шахт Західного Донбасу за всіма відпрацьовуємим пластам. В статті виконано аналіз гірничо-геологічних умов шахт Західного Донбасу. На основі аналізу вперше отримано систематизований опис гірничо-геологічних та гірничотехнічних умов роботи шахт. Вперше виділені групи шахт Західного Донбасу за схожістю гірничогеологічних та гірничотехнічних умов, а також за складністю ведення гірничих робіт. Для кожної групи шахт встановлено ступінь складності за гірничо-геологічними умовами. Вирішення поставленої задачі дозволить визначати параметри й планувати умови ведення гірничих робіт для кожної групи шахт. Геология шахтного поля определяет условия ведения горных робот. Горногеологические условия угольных шахт Западного Донбасса описаны в основном в геологических отчетах шахт, составленных в 70-х и 90-х годах прошлого столетия. Ведение же горных работ привело к выявлению новых геологических условий. Исследование геологических условий Донецкого бассейна осуществляется и в двадцать первом веке. Обзор литературы показывает, что исследователи в своих исследованиях изучают какие то определенные условия: тектоническую нарушенность угольных месторождений, физико-механические свойства пород и т.п. Поэтому в статье ставится задача комплексного исследования, анализа и обобщения горно-геологических и горнотехнических условий угольных шахт Западного Донбасса по всем разрабатываемым пластам. В статье выполнен анализ горно-геологических условий шахт Западного Донбасса. На основании анализа впервые получено систематизированное описание горно-геологических и горнотехнических условий работы шахт. Впервые выделены группы шахт Западного Донбасса по сходству горно-геологических и горнотехнических условий, а также сложности ведения горных работ. Для каждой группы шахт установлена степень сложности по горногеологическим условиям. Решение поставленной задачи позволит определять параметры и планировать условия ведения горных работ для каждой группы шахт. Geology of any mine field determines conditions for mining operations. Mining and
geological conditions of coal mines in Western Donbass were described mainly in the geological
reports made in the 70s and 90s of the last century. However, mining activities was revealed new
geological conditions. The study of geological conditions of the Donetsk Basin is continued in the
twenty-first century. The literature review shows that researchers in their studies examined the following
specific conditions: tectonic disturbances of coal deposits, physical and mechanical properties
of rocks, etc. Therefore, objective of this article is to solve problem of comprehensive research,
analysis and compilation of geological and mining conditions of coal mines in Western Donbas in
all mined seams.
In this article, mining and geological conditions of coal mines in Western Donbass are analyzed.
Based on the analysis, it is the first systematic description made for the geological and mining
conditions of the mines. It is for the first time when mines in Western Donbass are grouped by
similarity of geological and mining conditions, as well as by complexity of mining operations. Degree
of complexity of geological conditions was set for each group of mines.
Solving of the problem will allow determining parameters of and scheduling conditions for
mining operations for each group of mines.