Про розподіл токсичних і потенційно токсичних елементів у вугіллі пласта С₁₀в шахти "Дніпровська" Павлоградсько-Петропавлівського геолого-промислового району Донбасу с - Ішков, В.В.; Козій, Є.С. (Геотехнічна механіка, 2017)
Peculiarities of toxic and potentially toxic elements (TaPTE) distribution in the coal layer с₁₀в in the Dniprovskaya Mine are considered in the article. Objective of the research - to establish regularities the of TaPTE distribution in the coal layer с₁₀в in Dniprovskaya Mine of Pavlograd-Petropavlovsk geological and industrial region of Donbass. As a result of the study, maps of the TaPTE isoconcentrates and maps of regional component of their content along the area of the mine field were made. Linear equations were calculated for regression between the toxic and potentially toxic element concentrations and the main technological parameters of coal. By analyzing the results of statistical processing of geochemical information and geological and structural characteristics of the layer с10в in the Dnsprovskaya Mine field, it is possible to state that formation of association of cobalt, nickel, vanadium, lead, chrome and manganese is connected with enrichment of the coal-layer contact zones by these elements and genetically is explained by impact of the adsorption and reduction-oxidation barriers on the substance migration during the coal-seam diagenesis and katagenesis. It is concluded that beryllium is the only element, which is basically associated with organic component of coals. The geochemical association of mercury and arsenic is explained by their genetic association with the sulfide mineralization of the tectonic fractured zones. The key scientific value of the findings is determination of genetic causes that have a significant effect on the TaPTE distribution in coal layer of с₁₀в. У статті розглянуто особливості розподілу токсичних і потенційно токсичних елементів (ТіПТЕ) у вугіллі пласта с₁₀в шахти «Дніпровська». Мета роботи – встановити закономірності в розподілі ТіПТЕ у вугіллі пласта с10в поля шахти «Дніпровська» Павлоградсько-Петропавлівського геолого-промислового району Донбасу. В результаті виконаних досліджень побудовані карти ізоконцентрат ТіПТЕ і карти регіональної складової їх вмісту по площі шахтного поля. Розраховані лінійні рівняння регресії між концентраціями токсичних і потенційно токсичних елементів і основними технологічними параметрами вугілля. Аналізуючи результати статистичної обробки геохімічної інформації по пласту С₁₀в поля шахти «Дніпровська» можна встановити, що формування асоціації кобальту, нікелю, ванадію, свинцю, хрому та марганцю пов’язано із збагаченням цими елементами приконтактових зон вугільного пласта і генетично обумовлене впливом адсорбційного і окислювально-відновлювального бар’єрів на міграцію речовини в процесі діагенезу і катагенезу вугленосної товщі. Було зроблено висновок, що берилій є єдиним елементом, переважно пов’язаним з органічною складовою вугілля. Геохімічна асоціація ртуті і миш’яку обумовлена їх генетичним зв’язком з сульфідною мінералізацією тріщинуватих зон тектонічної природи. Основне наукове значення результатів виконаних досліджень полягає у встановленні генетичних причин, які чинять істотний вплив на особливості розподілу ТіПТЕ у вугіллі пласта с₁₀в. В статье рассмотрены особенности распределения токсичных и потенциально токсичных элементов (ТиПТЭ) в угле пласта с₁₀в шахты «Днепровская». Цель работы – установить закономерности в распределении ТиПТЭ в угле пласта с₁₀в поля шахты «Днепровская» Павлоградского-Петропавловского геолого-промышленного района Донбасса. В результате выполненных исследований построены карты изоконцентрат ТиПТЭ и карты региональной составляющей их содержания по площади шахтного поля. Рассчитаны линейные уравнения регрессии между концентрациями токсичных и потенциально токсичных элементов и основными технологическими параметрами угля. Анализируя результаты статистической обработки геохимической информации по пласту с10в поля шахты «Днепровская» можно установить, что формирование ассоциации кобальта, никеля, ванадия, свинца, хрома и марганца связано с обогащением этими элементами приконтактовых зон пласта и генетически обусловленное влиянием адсорбционного и окислительно-восстановительного барьеров на миграцию вещества в процессе диагенеза и катагенеза угленосной толщи. Был сделан вывод, что бериллий является единственным элементом, преимущественно связанным с органической составляющей угля. Геохимическая ассоциация ртути и мышьяка обусловлена их генетической связью с сульфидной минерализацией трещиноватых зон тектонической природы. Основное научное значение результатов выполненных исследований заключается в установлении генетических причин, которые оказывают существенное влияние на особенности распределения ТиПТЭ в угле пласта с₁₀в.