Highly efficient methods for regional weather forecasting - Doroshenko, A.Yu.; Prusov, V.A.; Tyrchak, Yu.M. (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ" МОН та НАН України, 2005)
A model and computational method is offered for the high performance forecasting regional meteorological processes. Relying on «unilateral influence» relationship of macro- and mesoscale models it suggests avoiding the Cauchy problem in the atmospheric model and replacing it by a boundary-value problem with specific interpolation technique that has a number of advantages of computational efficiency and good suitability for parallelization. The method and its parallel implementation on multiprocessor cluster architecture are considered. Предлагаются модель и вычислительный метод для высокопроизводительного прогноза региональных метеорологических процессов. Метод основан на подходе «одностороннего влияния» макромасштабной модели на мезомасштабную, что позволяет решение проблемы Коши в модели атмосферы заменить ее краевой задачей с применением методов интерполяции, которая имеет преимущества в вычислительной эффективности и возможности распараллеливания. Рассматривается параллельная реализация модели на кластерной архитектуре многопроцессорной системы. Пропонуються модель і обчислювальний метод для високопродуктивного прогнозу регіональних метеорологічних процесів. Метод засновано на підході «однобічного впливу» макромасштабної моделі на мезомасштабну, що дозволяє розв’язання задачі Коші в моделі атмосфери замінити її крайовою задачею із застосуванням методів інтерполяції, що має переваги в обчислювальній ефективності та можливості розпаралелювання. Розглядається паралельна реалізація моделі на кластерній архітектурі мультипроцесорної системи.