Використання аналізу варіабельності серцевого ритму для оцінки стану вегетативної дисфункції у пацієнтів із станом відміни внаслідок вживання алкоголю - Гоженко, А.І.; Петров, В.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
У статті наведені результати досліджень щодо використання методу оцінки варіабельності серцевого ритму у пацієнтів із алкогольним абстинентним синдромом без деліріозного синдрому в умовах реанімаційного відділення. Дослідження проводилися в перший день госпіталізації пацієнтів у клініку. Отримані дані порівнювалися із варіантами норми відповідних показників варіабельності серцевого ритму. Отримані результати свідчать про значну вегетативну дисфункцію в пацієнтів із алкогольним абстинентним синдромом та про наявність кореляційних зв’язків між показниками варіабельності серцевого ритму і показниками гемодинаміки. В статье приведены результаты исследований по использованию метода оценки вариабельности сердечногоритма у пациентов с алкогольным абстинентным синдромом без делириозного синдрома в условиях реанимационного отде; ления. Исследования проводились в первый день госпитализации пациентов в клинику. Полученные данные сравнивались с вариантами нормы соответствующих показателей вариабельности сердечного ритма. Полученные результаты свидетельствуют о значительной вегетативной дисфункции у пациентов с алкогольным абстинентным синдромом и о наличии корреляционных связей между показателями вариабельности сердечного ритма и показателями гемодинамики. Article represents the results of studies on the use of the method of assessment of heart rate variability in patients with alcohol withdrawal syndrome without delirium tremens in the intensive care unit. The studies were conducted on the first day of hospitalization of patients in the clinic. These data were compared with the corresponding indicators are normal heart rate variability. The results indicate a significant autonomic dysfunction in patients with alcohol withdrawal syndrome and the presence of correlation between heart rate variability and hemodynamics.